Fasola (Phaseolus L.) – rodzaj roślin jednorocznych lub bylin należący do rodziny bobowatych. Owocami fasoli są strąki, w których mieści się od kilku do kilkunastu nasion w wielu różnych jednolitych barwach, a także są odmiany gdzie nasiona mają po kilka barw jednocześnie. W uprawie znajduje się około 20 gatunków i około 540 odmian, różniących się długością okresu wegetacji, barwą, smakiem, kształtem strąków i nasion.

Wysuszone strąki fasoli mają barwę kremowo-żółtą. Suche nasiona lub niedojrzałe strąki wraz z nasionami są cennym warzywem zawierającym znaczne ilości białka. Poza tym są bogate w sole mineralne, zwłaszcza fosforu i wapnia oraz witaminy przede wszystkim z grupy B. Posiadają stosunkowo wysoką wartość kaloryczną - 100 g suchych nasion daje około 250 kalorii.

         Fasola pochodzi z Ameryki Południowej i do Europy dotarła po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Pierwsze wzmianki o uprawie fasoli w Europie pochodzą z 1542 r. W Polsce fasola była znana i uprawiana począwszy od XVI wieku, początkowo na "ziarno", potem także " z łupinami gotowana", a więc szparagowa.

Fasola jest rośliną ciepłolubną. Nasiona kiełkują dopiero w temperaturze 11°C. Najlepiej rozwija się w temperaturze 20-25°C. Wymaga stanowiska słonecznego - osłoniętego od wiatru, żyznej gleby, przewiewnej, o odczynie zbliżonym do obojętnego.

         Zdaniem specjalistów, fasola biała posiada spore wartości odżywcze oraz wiele cennych składników, takich jak sód, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, chlor, kobalt, fluor, fosfor oraz kwas nikotynowy i pantotenowy. Ma też sporo witaminy: B1, B2, B6 i C. Ponadto w suchych nasionach lub niedojrzałych strąkach fasoli znajdują się duże ilości białka. Niestety, jest to roślina dość kaloryczna – w 100 g suchych nasion odnotowuje się ok. 250 kal.

         Ze względu na wymienione powyżej składniki, fasola jest stosowana w ziołolecznictwie. Odwar z jej strąków jest doskonałym środkiem moczopędnym oraz pomocniczym w dnie i schorzeniach reumatycznych. W połączeniu z liśćmi borówki, mącznicy lekarskiej, fiołka trójbarwnego, znamion kukurydzy i kwiatów wrzosu tworzy odwar działający zapobiegawczo na kłopoty z układem moczowym. Eliminuje również z moczu szczawiany i fosforany. Fasola biała wchodzi też w skład mieszanek pomagających osobom chorym na gośćca, nadciśnienie i cukrzycę. Zwalcza również zainfekowane miejsca na skórze, które powstały w wyniku poparzeń, ran czy egzemy.

 

Odsłony: 4617